Tal til Windows – Brug Tal til Windows

Her skal du se, hvordan du bruger talegenkenderen Tal til Windows på din Windows computer.

Videotekst

Brug Tal til Windows. ”Tal til Windows” er et tale-til-tekst program, der gør det muligt for dig at diktere ord, du har svært ved at skrive. Du kan anvende ”Tal til Windows” i alle programmer f.eks. Word, e-mail og på internettet.

Derudover kan ”Tal til Windows” bruges i specialiserede programmer, som andre talegenkendelsesprogrammer IKKE fungerer i.

For at komme i gang skal du forbinde ”klienten Tal Til Windows” på din pc med ”appen Tal Til Windows” på din telefon.

Se gerne videoerne: ”Download klienten Tal Til Windows” og ”Download appen Tal til Windows”.

Dobbeltklik på ”klienten Tal Til Windows” på din pc. Log på med Uni-login eller WAYF, hvis dit uddannelsessted har adgang til Ordlab, eller skriv brugernavn og kodeord, hvis du er oprettet som privatbruger.

Når du har åbnet det dokument, du vil skrive i. Åbner du ”appen Tal Til Windows” på din telefon. Tryk en finger ind her, og skriv det nummer ”Tal ti Windows” viser på din computerskærm. Tryk på ”Forbind”.

Placer markøren, hvor teksten skal indsættes. Når du vil diktere, skal du klikke på mikrofonen. Læg mærke til, at mikrofonen skifter farve, når den er klar.

Det er vigtigt, at du taler tydeligt direkte ind i telefonens mikrofon, og at du har overvejet HVAD, du vil skrive, inden du starter indtaling. Du kan diktere punktum, komma, spørgsmålstegn osv. Når du stopper indtaling, går mikrofonen i dvale, men det kræver blot et tryk, så er den klar igen. På den måde er det nemt at få hjælp hele vejen i skriveprocessen. Den smarte måde at bruge ”Tal til Windows” på er, at du skriver så meget af teksten, du kan, og indtaler ord, du har svært ved at skrive.

Efter indtaling er det altid vigtigt at kontrollere, om der er fejl i ordene – f.eks. korrekt stort eller lille begyndelsesbogstav. Er der fejl, kan du klikke dig ind i teksten og rette. Måske hjælper det dig ikke nok kun at diktere enkeltord, men det klarer ”Tal til Windows” også. Du kan nemlig diktere hele sætninger og for den sags skyld hele tekster. MEN det er ret svært for de fleste.

I hvert fald kræver det, at du har gjort dig helt klart, hvad du vil sige, før du går i gang. Hvis du laver ophold i din indtaling, skal du være opmærksom på, om begyndelsesbogstavet i det første ord i ny indtaling er korrekt. Som nævnt i indledningen, kan du også bruge ”Tal til Windows” på internettet. Og i specialprogrammer som f.eks. journaliseringssystemer.

Holder du pause i indtalinger i en længere periode, kan appen miste forbindelsen til ”klienten Tal Til Windows”. Skulle det ske, trykker du på telefonen på de tre streger i øverste venstre hjørne. På iPhone bliver du taget til dette skærmbillede og på Android til dette. Tryk på ”Log af”. Klik her, så kommer der et nyt forbindelsesnummer frem. Dette nummer indtaster du i appen som normalt.

Hvis du oplever, at Windows klienten ikke vil afslutte korrekt, skal du i proceslinjen klikke på ”Tal til Windows ikonet”, og vælge ”Log ud”. Derefter logger du ind som normalt. Når du er helt færdig med din indtaling, kan du klikke her for at skjule klienten i højre side af skærmen, så den hurtig er klar, når du vil bruge den igen. Klik her for at få den frem igen. Du kan også vælge at klikke på krydset.

Så lukker klienten, men næste gang du åbner Tal til Windows fra skrivebordet, er den klar til brug, uden at du skal logge ind. På telefonen trykker du på de tre streger og på log af. Du kan så lukke appen.