Hjælpemidler på din Android
Brug din Androids smarte funktioner
Spillelisten ‘Vigtige Android funktioner’ består af apps og funktioner, der kan hjælpe dig med: 1. At få læst tekst højt på Android, 2. At gøre fysiske tekster læsbare (OCR), 3. At kunne skrive uden stavefejl, 4. At få overblik og struktur i hverdagen, og 5. At få oversat tekst og ord.
Vigtige Android funktioner
Klik på knappen ‘Se spilleliste’ for at se alle videoerne i spillelisten. Du kan efterfølgende tilføje spillelisten til ‘Min side’. For at tilføje spillelisten til ‘Min side’, skal du klikke på ‘Tilføj til spilleliste’ > giv derefter listen et passende navn > klik på ‘Opret’. Du kan også dele spillelisten ved at klikke på ‘Del’ og derefter sende linket til modtageren.
Få læst teksten op
Kender du det med at du godt kan læse? Men at du bliver meget træt, fordi du bruger meget energi på at læse? Ofte glemmer du noget af det, du har læst og må læse op igen. Du kan få det meste på din Android læst op ved hjælp af ‘Android Hjælpemanden’. Se, hvordan funktionen aktiveres og bruges her.
Gør tekster læsbare på Android (OCR)
Ofte er der tekster, der skal læses. Det kan være breve fra postkassen, sedler på opslagstavlen, informationer på varer eller instruktionssedler. I alle disse situationer er det muligt med forskellige programmer og apps at fotografere noget tekst med sin Android og efterfølgende få det fotograferede læst op.
Google Lens er den nyeste mulighed og hidtil mest tilgængelige OCR-funktion. Programmet er en del af Android styresystem og ligger tilgængelig på startsiden af Android smartphones. Google Lens har desuden samlet en del andre funktioner. Bl.a. kan der oversættes i Google Lens. Du kan også fotografere tekst. Teksten, der gøres læsbar, kan efterfølgende kopieres til din computer. Du kan se alle mulighederne her.
Claro Scanpen OCR Reader er, som navnet antyder en app til Android, der kan OCR-behandle tekst, så det kan blive læst op. Med appen kan du tage et billede af det trykte dokument, brev eller eksamensopgave og derefter markere teksten med din finger for at få den læst højt. Det er nemt og kan gøres uden internetforbindelse. Se, hvordan du indstiller og bruger funktionen her.
AppWriter Android har en indbygget OCR-funktionen, som gør det muligt at få læst tekst i et billede op. Det kan både være et billede, du tager, eller et billede der er gemt på din telefon. Du skal blot trykke på OCR og derefter vælge mellem ‘Hurtig scan’, ‘Tag et billede til OCR’ eller ‘Vælg billede til OCR’. Se hvordan du gør her.
Skrivestøtte
På tastaturet på nogle smartphones med Android styresystem, ligger der en mikrofon til diktering. Når du bruger denne, kan du diktere det, du ønsker at skrive. Det kræver træning at blive rigtig god til at diktere. Men fordelen er, at der ikke laves stavefejl. Der kan skrives længere tekster på kortere tid. Ordlab anbefaler, at der hentes og installeres Google Gboard. Dette tastatur har lettere ved at modtage kommandoer som f.eks. linjeskift.
Gboard er et tastatur til Android, hvor du kan foretage hurtighed og pålidelighed, glidende indtastning, indtaling, håndskrift og meget mere. Se, hvordan du downloader, indstiller og bruger tastaturen her.
Struktur og overblik
Mange ordblinde siger, at de har en god hukommelse, men alle harddiske bliver på et tidspunkt fyldt op. Det kræver meget energi at skulle huske alt. Der findes flere apps og funktioner på din Android, som kan fastholde aftaler, opgaver, ideer og meget andet. De støtter dig i dit overblik og giver dig den struktur, som du måske mangler i din dagligdag.
Microsoft To Do hjælper dig med at bevare overblikket, uanset om det gælder skole, arbejde eller fritid. Appen giver et godt overblik over de opgaver, der ligger og venter. Du kan hente dine To Do-lister overalt og på hvilken som helst enhed. Derudover kan du dele dine lister og opgaver med andre. Se, hvordan du bruger To Do på android her.
Oversæt tekst og tale
Meget af den information vi møder i hverdagen er på et fremmedsprog såsom engelsk, tysk eller noget tredje. Der findes heldigvis en række oversætter-apps til Android, som hurtigt og nemt kan hjælpe dig med at få det oversat til dansk. De kan hjælpe dig med alt fra oversættelse af tekstmanualer til samtaler med din polske kollega. Vi har her samlet tre gratis oversætter-apps til Android.
Microsoft Translator/Oversætter kan oversætte tekst, stemme, samtaler, kamerabilleder og screenshots. Microsoft Translator adskiller sig fra øvrige oversætter-apps ved at kunne føre en flersproget samtale på tværs af enheder. Deltagerne i en gruppesamtale bruger således deres egen enhed, håndholdt eller computer, og kan deltage i samtalen på eget sprog. De øvrige deltagere modtager oversættelsen på det sprog, de har valgt på deres egen enhed. Se, hvordan du bruger appens mange funktioner her.
Google Lens skaber forbindelse til verden via din telefon på en helt ny måde. Google Lens er kort fortalt en mulighed for at bruge telefonens kamera til at identificere de ting, steder og objekter, du ser. Du peger blot telefonen mod en ting, og så fortæller appen dig, hvad det er eller hvad der står. Den kan oversætte tekster, læse tekst højt, søge på ord eller objekter og meget mere. Er du ude at spise, kan du tage et billede af menukortet, og efterfølgende trykke på en ret for at se et billede af den. Lær appen at kende her.
Google Oversæt giver dig fire forskellige oversæt-funktioner lige ved hånden. Du kan bruge appen til oversætte tekst, lave øjeblikkelig kameraoversættelse, føre en samtale mellem to sprog og få hjælp til at transskribere udvalgte sprog. Derudover kan du få oversat håndskrift, ved at tegne tegnene i stedet for at indtaste dem. Vi har samlet alle Google Oversæt videoerne til Android her.
Opdateret 22/08/2024